Riga romantiskt kryssmål

 

Skärgård, hav och flodkryssning i ett

Riga romantiskt kryssmål

Tallink gör åter dagliga kryssningar på Riga. Resan ger skärgårds- havs- och flodkryss i ett och är också Tallinks inkörsport till Vilnius. Resetips test visar att såväl den nu-  äntligen - vita drottningen Isabelle och yngre Tallinkfartyget Romantika håller hög serviceprofil. Läs också våra cityguider. Här kan du förena skönt barhäng med jugend, barock och sol och bad.

Tallinks Rigalinje är unik på flera sätt.

Det är de  enda färjorna som använder Sandhamnsleden och alltså inte passerar Åland. Det innebär ett annat landskap efter Oscar Fredriksborg, med lite mer hårdkokta klippöar, vackra vikar och fler skär, förutom vackra sommarhus och en glimt av Sandhamns unika sandstränder.

Sedan blir det öppet hav till man sommartid kan se inpassagen i Rigabukten mellan estniska Ösel, tråkigt nog med en alltför grund infart till Kuressaare, som annars kunde blivit ett snabbstopp likt Åland och Rigabuktens sydkust, det forna hertigdömet Kurland.

Flodkryssning på köpet

Sista 1,5 timmen blir en i Östersjötrafiken unik flodkryssning upp längs Daugavafloden. Inpasseringen sker mellan två vackra fyrar med vackra lettiska playor på bägge sidor, som sträcker sig tills de förloras i horisonten. Flodfärden blir en resa genom Lettlands långsträckta hamnområde för timmer och kol och sankmarker, vikar och fiskevatten bort mot Jurmala på den andra. Den gamla farleden för Sveavikingarna Daugava fortsätter slingrande genom Lettland in i Vitryssland, eller snarare rinner upp där. Även Riga är en gammal svenskstad.

 

Maten på Tallink har utvecklats och har blivit bättre år från år: Lettiskflaggade Isabelle är inget undantag. Ankbröstet i körsbärssås med potatis-och purjolökspuré är snattrande god och en rostad aubergine med beluga linser á la Lyonnaise ska den för dagen kvinnliga kökschefen ha all heder av. Personalen är serviceinriktad och tjänstvillig, språket inget problem. Tallinks underhållning är mer showinriktad än Vikings och Birka. Det finns en rad proffsiga dansgrupper med proffsig skolning österifrån och på dansmusiken finns heller inget att anmärka, bandet gör all det kan för att få de tre länderna som dominerar att bli lite mindre blyga och stelbenta, något vi har gemensamt tyvärr.

En unik Sky Bar

Till skillnad från syster Amorella, kvar i Viking Line, har Isabelle, som är ett år yngre, en påbyggnad på däck 11, en osedvanligt snygg SkyBar med härliga panoramavyer och ett eget band. Ett avslappnat ställe att ta en drink i gyllene kvällssol. SkyBaren ger Isabelle en extra pluspoäng, om än den lär addera till bränslenotan. Rigalinjen tycks ha mycket långa happy hour timmar, något som manifesteras med mobila dryckesstationer på flera ställen i trapphallar och på däck.

Tallinks taxfree är Östersjöns mest spännande vad gäller urval, länder och annorlunda märken och Isabelles priser är i regel också de lägsta.

Billigast ombord är också caféet som serverar buffé mätt i vikt, billig grötfrukost och allt i generöst stort utrymme med utsikt föröver havet. Här finner vi kanske fler letter och litauer än i de övriga restaurangerna och anledningen är förstås löneskillnaderna. Caféet är också barnfamiljernas samlingspunkt. Löneskillnaderna gör också att hyttdrickandet är mer utbrett än kanske på andra fartyg.

I några år var Isabelle ensam på rutten, i flagnat Viking Linerött. Även om kärleken är röd efterlyste vi tidigt en ommålning till vitt, en familjestämpel att nu var isabelle en fräsch Tallinkbåt och inte en f d någonting. Och se, från nyåret 2017 är hon vit som en vinterdrottning.

Hon förtjänade lite mer stolthet. En bra produkt, bra personal, en fin båt.

 

Så här tar du dig av och vidare

Från Riga hamn kan du även gå runt Riga centrum eller ta spårvagn eller taxi till Centralstation/busstorget för maximalt fem euro inklusive lite dricks.

Men Isabelle är också Litauens färja, vad gäller passagerare deras livlina till Sverige. Från Riga tar man sig med expressbuss, om man inte har egen bil, till t ex Vilnius på fyra timmar i regel nonstop. Eurolines har en avgång direkt från hamnterminalen. Fler bolag kör från Rigas Coach Station nära Centralstationen, passa på att se en av Europas största marknader i de f d zeppelinhangarerna på vägen. LUX-Express är t ex ett estniskt bussbolag som tar er till Vilnius med affärsklasstolar där var och en har egen TV-skärm för ett stort utbud film och musik, gratis kaffe/te, toalett förstås och rejält fällbara stolar. Eurolines går direkt från kajen vid ankomst till Vilnius.

Mer från Riga

Text: Jan Ohlsson

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.