Du visar för närvarande Hannover – Bra utgångspunkt för besök i medeltiden

Hannover – Bra utgångspunkt för besök i medeltiden

Hannover är som resmål ett typexempel på en ny trend i lågprisflygets spår. Här är en stad och ett bra biljettpris. Där har jag aldrig varit förr. Vi åker dit.

I sanningens namn har Hannover inte mycket av turistmagnet över sig i det allmänna medvetandet. Inget alls om vi ska vara ärliga. Den är känd för sina mässor, punkt slut.

Här är välorganiserat. Ett Hannover Card berättigar till fri resa med den ytterst väl fungerande kollektivtrafiken. Dessutom är Hannover en utmärkt utgångspunkt för resor till de nio historiska städer som ligger på 30 min till en timmes avstånd- helst med bil om du vill nå mer än två per dag, men annars lätt med DB:s tåg genom lantliga landskap och detta till trots, täta pendeltågsmässiga avgångar och som alltid väl fungerande.

Flygplatsen är medelstor och har ett bra tåg som på dryga 20 minuter tar dig till Hannovers järnvägsstation eller ibland direkt till råttfångarstaden Hameln.

Hannover har gott om shopping. Personliga fördomar om tyska priser kommer lite på skam. Utbud och konkurrens är större än hemma och det betyder antingen fynd på sådant som inte finns hemma eller verkliga fynd på billiga varor på olika säsongsrea eller som vi fann ombyggnadsrea på Benneton. Det finns även en stor loppmarknad och ett rejält utbud av second-hand från fina gatan. Det finns flera shoppinggallerior, för skydd mot nordtyska vindar och regn och två plus är också att mycket av city är bilfritt, liksom att staden har ett omfattande nät sightseeingvänliga spårvagnar.

Hannover hörde till de över 190 städer i Tyskland som lades i grus och aska under andra världskriget. Så allt som ser gammalt ut är återuppbyggt. I Hannover har det gett en något splittrat skyline med återuppbyggt, grått 50-tal och exempel på nya tidens extrema glaspalats. I det överdådigt pampiga Nya Rådhuset i svulstig barock. Här finns en utställning över Hannover och dess öde. Mer än 90% förstördes, så det kan vara intressant att se hur staden kanske kunde sett ut om Hitler inte kommit emellan. Närbelägna Aegidienkirche har sparats som ett ruinmonument., om än klätt i försoningens gröna murgröna.

DN.s resereporter gjorde sig en upplevelse på Der Turm, en medeltida valvrestaurang med typiskt nordtyskt kök. Själva kom vi sent och fastnade för det utsökta köket och de goda tyska vinerna på hotellet Grand Hotel Hannover/Maritim Hotels att vi blev kvar där även andra dagen, då den berömda fyrverkerifestivalen lockade mer än en krogletning. När jag jämför DN.s beskrivning av menyn på Der Turm ger jag mig själv rätt i den bedömningen; det finns gott om gott tyskt kök, men just i norra Tyskland är det som allra stabbigast, tyngst och traditionellt. På Maritim åt vi lätt och delikat och upptäckte nya spritsiga vindistrikt.

Fyrverkerifestivalen äger varje sommar rum i Herrenhausen, av många ansett som Europas förnämsta barockträdgård. Ordnung muss sein, i en barockträdgård. Det kan göra dem trista. Denna är dock så stor att den ändå har ett reikt mått överraskningar, särskilt i fråga om vattenkonst. Och fyrverkerikonst om det är en sådan kväll. De här fyrverkerierna, till musik, i den miljön är ett upplevelse även om du bara tror dig måttligt road av fyrverkerier- världsklass. Timmarna innan samlas man för att höra musik och performance art runt i den ofantliga trädgården. Samtidigt som man dricker öl. Det trycker på, som bekant och raden av fätmässigt uppställda bajamajor är armélik. Det är också den erfarenhet och disciplin och respekt för personlig integritet som präglar det originellas kösystemet. En man, en bajamaja och ingen, jag upprepar, ingen kommer att tränga sig före! Intressant var också färden tillbaka till staden där ett lämmeltåg av spårvagnar väntade och fyllde på en halv stad, köerna flöt på, ingen brydde sig om biljetter och det blev aldrig någon trafikstockning bland de många varmt upplysta och oklottrade extravagnarna. Ett under av effektivitet.

Sedan bar det av genom kohagar och åkrar till Celle. 500 korsvirkeshus lutande mot varandra har skapat en stad av affärer och cafeer. Ett slott och flera parker. Flanörvänligt, även om pieteten ibland fått ge vika för det levande. En mycket bra utflykt till tåg och fots och skönt att slippa trafikbruset. Har du bråttom prova att ät vid Nordsee, en snabbmatkedja man undrar varför de inte försökt med Sverige. Allt är fisk och skaldjur som snabbmat eller råvara att köpa med hem. En doft av havet.

I Hameln har korsvirkeshuset blandats med trappstensgavlar och här slår man mynt av råttfångaren, inte bara vid själva Råttfångarhuset från 1602.

Något större och med mer korsvirke möter universitetsstaden Göttingen, som frambringat 42 nobelpristagare.
Goslar är också en stad med medeltida mys, i så hög grad att den hamnat på världsarvslistan, främst genom Rammelsbergs malmgruva , som kan besökas, praktiskt taget mitt i stan.

Också i Braunschweig finns gott om medeltida gränder och hus. Dessa städer är inte minst vackra i sin fagra kvällsbelysning.

På FN.s världsarvslista står också Hildesheim med fem romanska kyrkor. Wolfenbuttel har 600 korsvirkeshus och torget Am Sande i luneburg räknas som Tysklands vackraste. Den nionde av de historiska är mer av modern historia och heter Wolfsburg. Hi åker man för att bese Autostadt och kanske göra simulerad bilkörning. För det härt är Folkvagnens hem på jorden och här går det att få testa en del modernare VW bilar även life.

Nog räcker det för en helg eller mer. Och allt detta bara för att TUIfly flyger dig dit på 1,5 timme från Arlanda. Nya upptäckter slutar aldrig att förvåna.