Storstadssemester om sommaren?

Dubrovnik ger stad och bad i ett

Europas vackraste städer är en fråga om tycke och smak. Några höjer sig över snittet. Personligen anser jag St Petersburg, Venedig och Istanbul för några som är långt över snittet. Till dem kan läggas Dubrovnik i Kroatien. Även om storstadssemester ökar alltmer, kan de finnas de som drar sig under sommarhalvåret, då man vill ha sol och bad.

Där kan Stockholm framhävas, både bland de skönaste och du kan kasta dig i böljan mitt i stan. Det är mycket ovanligt. Men det går alldeles utmärkt också Dubrovnik.

Själva gamla staden i Dubrovnik kan göras på en halv dag, men gärna med en kväll därtill.

Den är ett perfekt weekendmål under en mycket lång säsong.

Men den lämpar sig också väldigt bra för en hel vecka, gärna mitt i sommaren. För inte bara staden, utan omgivningarna, kommer paradiset nära.

Jan Ohlsson

Foto: Jan OhlssonHavets frukter är billigare och bättre från Adriatiska havet än övriga Medelhavet.

Dubrovnik är som Venedig. Fast utan kanaler. Det fanns en, men den är igenfylld. Istället är den kuperad och de sköna vyerna är många, trots stadsmuren.

Här härskade greker, romare, ottomaner, illyrier och venetianare. Det var venetianarna som satte sin prägel på Dubrovnik, som troligen är äldre som handelsstad än man tidigare trodde. Den låg som en länk i en kedja av handelsstationer längs Adriatiska havet, på lagom dagsettaper från varandra, till skydd mot vassa klippor och ondsinta pirater.

Dubrovniks stora tillgång var diplomatiska talanger. Man bedrev sitt eget spel och lyckades trots motstånd från de stora dominerande spelarna, genom att spela ut dem mot varandra, driva en egen stadsstat så framgångsrikt att den till slut hade världens tredje största handelsflottor och drev handel så långt bort som i Indien. Det var faktiskt inte en erövrare, utan en jordbävning, som ändade Dubrovniks gyllene era från 1300 och in i 1600-talet.

I en tid då ett kilo salt betalades med två kilo silver eller ett kilo guld, var det i sanning en gyllene tid.

Jan Ohlsson

Foto: Jan OhlssonDet fattas bara en sak; en gräddigt italiensk glass från Dubrovnik.

Jordbävningen 1667, som dödade stadens styresmän och 5000 medborgare samt förstörde två tredjedelar av alla byggnader blev slutet för den fria republiken Ragusa. Den var den värsta jordbävningen i området på 2400 år. Staden skulle långsamt återta sin prakt, men aldrig sin makt.

Men den är långtifrån bara en praktfull fästning och museum.

Bara atmosfären är underbar. Mycket folk javisst. Men inte en bil så långt örat kan öra. Desto fler fåglar kvittrar och katter jamar.

Det är en levande stad, med vanliga vardagliga invånare även innanför murarna och många små pensioner där man kan hyra in sig, mellan ett otal restauranger, konstgallerier, museer och inte minst högst gräddglassiga italienska glassbarer. På några ställen, alltså inte bara ett, finns det små passager ut genom muren på utsidan. Här öppnar Adriatiska havet sin palett av alla nyanser av blått från klippornas ölbarer på själva klipporna och här kan man kasta sig ut direkt från bordet i flera fall rakt i havet fyllt av segelskepp och kanoter.

Jan Ohlsson

Foto: Jan OhlssonHär kan du ta en öl vid ringmuren och hoppa direkt i havet.

Det här är inte tänkt som en fullständig guide till alla Dubrovniks sevärdheter. Denna artikel är mer tänkt som en inspiration, en rekommendation eller en ren hyllning till en av Europas läckraste städer.

Visst finns det turistfällor bland restauranger och barer. Men här finns också vackra miljöer, otroliga fiskmenyer och fantastiska viner i de romantiska gränderna.

Dubrovnik är större än sin innerstad. Utanför finns stora och små öar. Den som alltså inte vill slänga sig ut från ölkafeernas klippor; rätt hisnande bitvis, kan nå den första av stränderna utanför stan; Banje Beach med klappersten och sand, på promenadavstånd öster om ringmuren. Lapadhalvön har gott om mindre och medelstora stränder som kan nås till fots, eller varför inte med kanot. Men många väljer båt till närbelägna Elafitiöarna, med kyrkor, ingen biltrafik och mer eller mindre förfallna gamla sommarpalats, lugnt tempo och fina stränder. Mljet är en nationalpark på en ö som t o m har saltvattensjöar. En given utflykt är de omgivande vindistriktens pittoreska (världens mest missbrukade ord) byar. Rödviner är vad man är mest kända för på halvön Peljesac t ex.

Jan Ohlsson

Foto: Jan OhlssonDubrovnik är omgivet av kristallklart vatten och en liten skärgård av badöar.

Andra populära utflykter från Dubrovnik är vackra Montenegro och den berömda bron i Mostar som sprängdes i kriget. Den ligger i Bosnien-Hercegovina, även detta ett vinproducerande land du liksom bara måste prova. Bron är återuppbyggd, historien djupt tragiskt, men lite hoppfullt är det att Kroatien och Bosnien-Hercegovina är sams igen. Det var kroatiska armén som sprängde bron.

Också Dubrovnik råkade illa ut i Balkankriget. Dubrovniks strategiska värde var litet. Men i ett anfall som bäst kan förklaras av ett hat mot det romersk-katolska arvet från det mer grekortodoxa Serbien-Montenegro bombarderade dessa länders trupper Dubrovnik med mer än 2000 artillerigranater runt nyåret 1991-92, vilket orsakade svåra skador på staden och kulturminnen; en del är synliga än idag och somligt har inte kunnat återställas. Ändå kom Dubrovnik relativt lindrigt undan, jämfört med t ex Sarajevo som var belägrat i fyra år.

Text: Jan Ohlsson

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Kom ihåg mig

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Kopiera ordet i rutan: