Ny mega-resort med fantastisk linksgolf

Allt-i-ett i Mazagan

Jag somnar till vågornas brus med balkongdörren vidöppen. Frisk atlantluft fyller rummet. Jag drömmer om nästa hamn…. nej, jag är inte ombord på ett kryssningsfartyg, jag är i Mazagan längs den Marockanska atlantkusten. Mitt rum är fem gånger större än en fartygshytt, och gungar gör det inte. Men fartygskänslan finns där, förstärkt av vågorna som kraschar mot land precis nedanför balkongen.

Om du har rest till Marocko som turist har du förmodligen varit i Agadir eller Marrakech, kanske i Essaouira. Dessa tre destinationer ligger i den Gyllene Triangeln, i södra Marocko, och har prioriterats som turistmål av Marockos regering i många år.  Men nu ökar turismen även på andra platser i Marocko. Det har till skillnad från EU gått bra för den Marockanska ekonomin på 2000-talet och ett flertal moderna turistanläggningar har vuxit fram; det senaste tillskottet är Mazagan.

Mazagan ligger längs Atlantkusten, en timme söder om Casablanca, i närheten av staden El Jadida. Mazagan Beach & Golf Resort ligger strax norr om staden, precis vid havet med en egen, närmast oändlig sandstrand.

Hotellet är stort, nästan femhundra rum, det är verkligen en mega-resort. Alla aktiviteter du kan önska dig finns inom området, med åtta restauranger, nattklubb, stor central pool, gym, spa, och inte desto minst ett stort casino. Allt i högsta klass. Men det allra störst dragplåstret för många är nog golfbanan.

Linksbana

Golfbanan sträcker sig längs kusten precis norr om hotellet. Banan är designad av Gary Player, och är byggd som en linksbana längs de naturligt förkommande sanddynerna.

Banan är relativt lång, vilket tillsammans med vinden från havet gör den relativt svår. Men de flesta fairways är breda och öppna, med inte alltför många bunkrar, vilket gör att det oftast är lätt att hitta bollen även om du missar fairway. En komplikation är den sega Isörten som täcker stora delar av ruffen. Bollen ser spelbar ut, men låt dig inte luras. Isörtens blad är ”suckulenta”, vilket för en golfare enklast översätts till ”tuggummi”. En låghandicappare i vår grupp såg mycket förvånad ut när han efter ett fint slag från ruffen tittade upp för att följa bollbanan, bara för att sekunderna senare hitta bollen kvar vid fötterna.

Mazagan är definitivt en av de bästa, om inte den allra bästa, golfbanorna i Marocko. Den tål definitivt att spelas ett många gånger under en golfvecka. För den som ytterligare vill slipa formen finns ett bra träningsområde med en bred driving range och gratis rangebollar.

Om du tröttnar på golfen finns andra sporter att välja på. Kusten bjuder bl a på utmärkta vågor för den som vill surfa, och en närmast oändlig strand för den som tycker om att rida. Hästar finns att hyra via hotellet. Och vill du bara ta det lugnt efter golfen finns ett utomordentligt fint spa, där du kan välja mellan Marockanska eller traditionella behandlingar. Har du hela familjen med dig, finns det också en Kids Club där du kan lämna barnen under golfrundan.

Resa till Mazagan

Air Maroc har nyligen startat non-stopflyg från Sverige till Casablanca med en flygtid på knappt 5 timmar. Tillsammans med hotellskytteln till Mazagan gör det att restiden är ungefär densamma som till Kanarieöarna, definitivt inom räckhåll för svenskar. Bl a Golf Plaisir erbjuder golfresor till Mazagan.

Text: Bo Sjösten

 

Dela artikeln:

Lämna en kommentar

Kom ihåg mig

Maila mig när nya kommentarer läggs till

Kopiera ordet i rutan: