Reportage

Jan Ohlsson Isabelle har blivit vit.Foto: Jan Ohlsson

Skärgård, hav och flodkryssning i ett

Riga romantiskt kryssmål

Tallink gör åter dagliga kryssningar på Riga. Resan ger skärgårds- havs- och flodkryss i ett och är också Tallinks inkörsport till Vilnius. Resetips test visar att såväl den nu-  äntligen - vita drottningen Isabelle och yngre Tallinkfartyget Romantika håller hög serviceprofil. Läs också våra cityguider. Här kan du förena skönt barhäng med jugend, barock och sol och bad.

Läs vidare
Göteborg & Co / Anders Wester Utsikt över Göteborg.Foto: Göteborg & Co / Anders Wester

Möt våren i Södertälje Göteborg

Weekend i Göteborg

En weekendresa till Göteborg är alltid lika trevlig. Själv provade jag MTR:s nya expresståg Stockholm—Göteborg; en linje som har mycket bättre punktlighet än SJ-tågen och som dessutom, i 1 klass, kan erbjuda resa inklusive måltidsservering vid borden. Rekommenderas!

Läs vidare
Björn Gustavsson Ramundberget.Foto: Björn Gustavsson

Tre skidorter du når med expressbuss

Fin skidåkning söder om Jämtlandsfjällen

Det finns många fina skidorter även söder om Jämtlandsfjällen. Resetips testar tre som du kan nå med expressbuss från Stockholm: Orsa grönklitt, Idre fjäll och Ramundberget.

Läs vidare
Ralph Larmann Hamburg Elbphilharmonie vid invigningen.Foto: Ralph Larmann

Europas mest spektakulära konserthus

Hamburg Elbphilharmonie

Elbphilharmonie i Hamburg – ett av Europas mest påkostade och spektakulära konserthus – invigdes i januari med en hejdundrande premiärkonsert där förbundskansler Angela Merkel, president Joachim Gauck och hundratals journalister från hela världen hörde till de inbjudna.

Läs vidare
Österreich Werbung / Volker Preusser Wien - DonaukanalFoto: Österreich Werbung / Volker Preusser

Trivsam och attraktiv

Wien - En sällsynt vacker stad

Klapprande hästhovar ekar mellan de välhållna gamla husen i Wiens pittoreska innerstad, där rader av ålderdomliga droskor far förbi i gränderna… Om Mozart eller Beethoven kunde återvända till sina våningar skulle de nog känna igen sig ganska precis, trots att årtalet nu hunnit bli 2016.

Läs vidare
GNTB Frankfurt am Main, Flösser bridge and skylineFoto: GNTB

Tysklands ledande finansstad

Frankfurt am Main

Frankfurt am Main – sedan länge Tysklands ledande finansstad – har onekligen ett strategiskt läge, mitt på den europeiska kontinenten.  Här strålar järnvägar och motorvägar samman, och här finns en av världens största flygplatser. Frankfurt har dessutom en viktig hamn, sammanlänkad med floden Rhen. 

Läs vidare
Bo Sjosten Vilnius sett från skybaren.Foto: Bo Sjosten

Utvecklingen idag är extremt snabb

Litauen

Att flyga från Stockholm till Vilnius i Litauen innebär inte bara att man reser en timma tillbaka i tiden: när man kommit fram kan det kännas som om man rest flera decennier tillbaka; här och var finns kvarlevande stämningar som påminner mig om hur det var att resa i öststaterna innan järnridån föll.

Läs vidare
Björn Gustavsson Insidan av den väldiga kongresshall i Nürnberg som Albert Speer ritade och som skulle bli nästan dubbelt så stor som Colosseum.Foto: Björn Gustavsson

Den tyskaste av alla tyska städer

Nürnberg

När nazisterna 1933 hade tagit makten kom Nürnberg snabbt att få en särställning. Hitler glorifierade den bayerska staden, som framställdes som ”urtypen” för en riktig tysk stad: välbevarad ringmur, medeltida stadskärna osv. 

Läs vidare